Weekcijfers coronavirus SARS-CoV-2 (2024)

19-06-2024 | 16:00 uur

Wekelijkse update coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2: 19 juni 2024

Lichte stijging van SARS-CoV-2 in Nederland

Er is op dit moment weinig circulatie van het coronavirus SARS-CoV-2, maar het aantal mensen met het coronavirus stijgt wel. Het landelijk gemiddelde aantal virusdeeltjes in hetrioolwater begon half april langzaam toe te nemen, en laat nu een sterke stijging zien van 78% in week 24 (10 – 16 juni) ten opzichte van de week ervoor. Het aandeel deelnemers met een positieve corona-testuitslag in Infectieradar is laag (minder dan 1%)*, maar neemt sinds enkele weken ook iets toe. Ook het aantal laboratoriummeldingen van SARS-CoV-2 door de laboratoria van de Virologische Weekstaten is laag maar laat een lichte stijging zien.

Naast het SARS-CoV-2 zorgen ook andere virussen en bacteriën voor luchtweginfecties. Ziehiervoor een uitgebreidere toelichting op de actuele situatie omtrent luchtweginfecties in Nederland. Kijk voor de meest actuele situatie over varianten van SARS-CoV-2hier.

* Het aantal unieke deelnemers dat een positieve testuitslag meldde per dag, opgeteld voor de desbetreffende kalenderweek (maandag t/m zondag). Dit kan een zelftest of een PCR polymerase chain reaction (polymerase chain reaction)-test/antigeen sneltest betreffen. Het aandeel deelnemers dat test bij klachten kan fluctueren over tijd. Deze resultaten betreffen niet de ingestuurde neus- en keelmonsters van het zelftest-onderzoek dat sinds september 2022 loopt.

**Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) rapporteert het aantal nieuw opgenomen patiënten met SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2 op de verpleegafdelingen in ziekenhuizen. Dit gebeurt op werkdagen tussen de voorgaande dag 10:00 uur en de dag van rapporteren 10:00 uur. Als opnamedag nemen wij de dag vóór de dag van melden. Het gemiddeld aantal nieuw opgenomen patiënten op de verpleegafdeling per dag voor een kalenderweek (maandag t/m zondag) berekent het RIVM door het aantal patiënten of het aantal bezette bedden per opnamedag in een kalenderweek op te tellen en te delen door het aantal opnamedagen waarover gemeld is.

Rioolwater

Sla de grafiek Gemiddelde virusvracht SARS-CoV-2 over en ga naar de datatabel

Data van het seizoen 2019/2020 is beschikbaar vanaf week 14 van 2020. Week 53 van 2020 is uit deze figuur gelaten.

Gebaseerd op data die op woensdag beschikbaar was bij het RIVM, zoals gepubliceerd in de open data en getoond op het coronadashboard. Voor de meest recente cijfers, zie de pagina over rioolwateronderzoek van de rioolwatersurveillance. Voor meer uitleg over de berekeningen die uitgevoerd worden om tot dit cijfer te komen, zie de uitleg over de berekeningen van de rioolwatermetingen voor covid-19.

Verwijzing naar kaart

Ga naar sliderkaart met het gemiddeld aantal virusdeeltjes in het rioolwater over de afgelopen week, per gemeente, per 100.000 inwoners.

Infectieradar

Sla de grafiek Percentage deelnemers Infectieradar met een positieve SARS-CoV-2 testuitslag over en ga naar de datatabel

Het aantal unieke deelnemers dat een positieve testuitslag meldde per dag, opgeteld voor de desbetreffende kalenderweek (maandag t/m zondag). Dit kan een zelftest of een PCR polymerase chain reaction (polymerase chain reaction)(polymerase chain reaction)-test/antigeen sneltest betreffen. Het aandeel deelnemers dat test bij klachten kan fluctueren over tijd. Deze resultaten betreffen niet de ingestuurde neus- en keelmonsters van het zelftest-onderzoek dat sinds september 2022 loopt. Bron grafiek: Infectieradar RIVM.

Ziekenhuisopnames (bron LCPS)

Sla de grafiek Gemiddeld aantal opnames per dag van patiënten met SARS-CoV-2 over en ga naar de datatabel

Het LCPS is per 1 juni 2024 gestopt met het publiceren van data over het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten met SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2. De figuur over ziekenhuisopnamen wordt daarom vanaf week 23 2024 niet meer bijgewerkt.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) rapporteert het aantal nieuw opgenomen patiënten met SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2 op de verpleegafdelingen in ziekenhuizen. Dit gebeurt op werkdagen tussen de voorgaande dag 10:00 uur en de dag van rapporteren 10:00 uur. Als opnamedag nemen wij de dag vóór de dag van melden. Het gemiddeld aantal nieuw opgenomen patiënten op de verpleegafdeling per dag voor een kalenderweek (maandag t/m zondag) berekent het RIVM door het aantal patiënten of het aantal bezette bedden per opnamedag in een kalenderweek op te tellen en te delen door het aantal opnamedagen waarover gemeld is.

Links

This page in English

  • Weekly coronavirus SARS-CoV-2 figures
Weekcijfers coronavirus SARS-CoV-2 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6044

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.