Experten: Hitta rätt vin till klassiska franska grytor (2024)

Äntligen höst!

Här får du hjälp av Allt om Vins dryckesexpert, Andreas Grube, att bota eventuellt hösttrötthet med den bästa sortens mediciner: värmande franska grytor och goda viner.

Andreas Grube

Jag ska villigt erkänna att hösten generellt inte är min bästa årstid. Det där att skymningen kommer tidigare för varje dag, hur kyliga vindar blåser runt knuten och viskar om annalkande vinter.

Men det finns saker jag verkligen älskar med hösten, nämligen maten! Svampen, skaldjuren – och inte minst alla härliga grytor som man kan roa sig med. Matlagning som är enkel men som ändå kan tillåtas ta tid. När det puttrar på spisen och fyller rummen med väldoft, samtidigt som man korkar upp något gott att sippa på.

En guldgruva att ösa ur

Personligen vänder jag mig gärna mot det franska köket när det vankas grytor. Här finns en guldgruva att ösa ur; smakrika anrättningar som dessutom är vinvänliga till tusen. Behöver du tips på hur du ska tänka med mat- och vinmatchningarna? Självklart, här är några personliga favoritkombinationer!

Både öl och vin fungerar till moules

Om vi börjar med lite läckerheter från havet så blir första stopp moules marinières, ”sjömanshustruns musslor”. En rätt som jag gärna lagar året om, men extra gärna under hösten. Här är det allra enklaste rådet att dricka samma vin som du lagar musslorna med. En muscadet sèvre et main från västra Loire är en favorit, liksom torr Alsaceriesling eller kanske en pinot gris. En öl fungerar också utmärkt till moules, gärna då någon form av veteöl.

LÄS MER:

Goda viner till bouillabaisse

En annan favorit är bouillabaisse, den sydfranska anrättningen där man kan leka lite som man vill med fisk, skaldjur, grönsaker och örter. Här beror vinvalet så klart på hur du tar dig an rätten, och det finns gott om viner som passar finfint. Vita viner med bra kick i syran är alltid klockrent, till exempel något från Sancerre eller en sauvignon blanc från Bordeaux. Även lite lättare rödviner kan vara lysande gott till, som oekad cabernet franc från Loire eller någon sval pinot noir.

Det här är också en rätt som ofta gifter sig snyggt med rosévin, så om du har någon bortglömd flaska kvar från sommaren är det bara att korka upp!

Pinot noir och syrah till Coq au vin

Coq au vin är också en härligt fransk paradrätt som ger kocken stort utrymme till egen tolkning, och som också är väldigt svår att misslyckas med.

Grundreceptet säger ungtupp kokt i rödvin, men att koka den i vitt vin kan också vara magiskt gott. I Frankrike sätter man ofta regional prägel på grytan genom att använda de inhemska viner som man själv producerar, och så kan man så klart tänka hemma också. Koka tuppen (eller kycklingen, går ju bra det med) i samma vin som du sedan dricker till. Själv väljer jag ofta någon pinot noir. Syran gör sig suveränt i grytan, och fågel och pinot noir är ju alltid en ljuvlig kombination.

Testa annars en syrah i lättare och fräschare stil. Kryddigheten och pepprigheten i vinerna piffar verkligen upp rätten, tycker jag.

Mycket vin att välja på till boeuf bourguignon

Givetvis kan vi inte snacka om franska grytor utan att nämna boeuf bourguignon. Här har vi ju en bra vägledning redan i namnet, och ja, att poppa en röd bourgogne här är aldrig fel. Samtidigt är det här också en mångfacetterad och ytterst vinvänlig rätt, så var inte rädd att testa andra rödviner, både i grytan och till maten.

En beuajolais är lysande gott till, om du vill ha något lite lättare. Samtidigt kan något från Bordeaux vara magiskt – men det går också utmärkt att söka sig utanför Frankrikes gränser. En klassisk spansk rioja gör sig fint, liksom mencía från Ribeira Sacra eller någon höghöjdsodlad malbec från Argentina.

Härlig matlagning

Givetvis finns det en uppsjö av andra smaskiga franska grytor att festa på, men oavsett vilken är det svårt att gå fel när det handlar om den här typen av matlagning. Låt smaklökarna styra och sätt din egen touch på grytorna – där även tillbehör och kryddning kan vägleda vinvalet.

Det här är ju också härlig matlagning just för att det tillåts ta tid, och man kan gå tillbaka till grytan och smaka och justera allteftersom.

Njut av höstens alla smaker! Skål!

LÄS MER: Matcha vin med ost från Frankrike

LÄS MER: Årets allra bästa viner hittills enligt experten

LÄS MER: Välj rätt vin till pasta: ”Såsen är hemligheten”

Experten: Hitta rätt vin till klassiska franska grytor (2024)

FAQs

Experten: Hitta rätt vin till klassiska franska grytor? ›

– till lättare grytor med ljust kött, fågel, grönt eller svamp. Här går det utmärkt att välja ett smakrikt vitt vin eller ett lätt till medelkraftigt rött vin. Om rödvin är en del av smaksättningen som i exempelvis Coq au Vin är det en fördel att spegla aromerna i grytan genom att välja röda viner.

Vilket vin passar till grytan? ›

– till lättare grytor med ljust kött, fågel, grönt eller svamp. Här går det utmärkt att välja ett smakrikt vitt vin eller ett lätt till medelkraftigt rött vin. Om rödvin är en del av smaksättningen som i exempelvis Coq au Vin är det en fördel att spegla aromerna i grytan genom att välja röda viner.

Vilket vin i burgundisk gryta? ›

I mustiga grytor som coq au vin och boeuf bourguignon passar kryddiga och mustiga eller fruktiga och smakrika röda viner i fyllig stil. Testa dem även i köttfärssåsen. I Bourgogne används lokala viner till boeuf bourguignon. Vill du använda ett bourgognevin i grytan, välj gärna ett lite fylligare.

Vilket rött vin till boeuf bourguignon? ›

Ska du servera Bœuf Bourguignon passar ett smakrikt och bärigt pinot noir-vin ruskigt bra som Ruppersberger Imperial Pinot Noir! Vinets bäriga karaktär speglar rättens söta smak från morot och lök och vinets friskhet balanserar sältan från en gryta som Bœuf Bourguignon!

Vad för rödvin i gryta? ›

När du väljer rött vin att hälla i grytan så välj gärna ett mjukt, smakrik och bärigt vin och undvik vin med för mycket fatkaraktär eftersom det kan ge din gryta en besk smak. Tänk också på att vinet ska reduceras ordentligt så att de fina smakerna lyfts fram och alkoholen hinner koka bort.

Vilket vin ska man lägga i köttgryta? ›

Gå till en pinot noir om du gillar dina grytor lätta och fruktiga, cabernet sauvignon om du gillar den stark och rustik, och en merlot om du hamnar någonstans däremellan. Men viktigast av allt, använd ett vin som du också gärna dricker.

Vad passar bäst till boeuf bourguignon? ›

När köket är mjukt och färdigt är grytan redo att servera. Red av grytan med maizenaredning till den konsistens som du gillar. Stek haricots verts i lite smör och servera tillsammans med grytan. Potatismos eller ris passar utmärkt till boeuf bourguignon.

Vilket är det bästa röda vinet att använda i beef bourguignon? ›

Pinot Noir är det traditionella vinet som används i Beef Bourguignon. Det är det röda vinet som Bourgogne-regionen i Frankrike är mest känd för, vilket återspeglar ursprunget till denna rätt som också är känd som "Beef Burgundy". Det finns ingen anledning att spendera på dyrt vin här.

Är pinot noir eller cabernet sauvignon bättre för beef bourguignon? ›

Varje kock håller med om att det inte finns något alternativ till Bourgognevin när det kommer till nötkött bourguignon - typiskt Pinot Noir eller Gamay .

Vilken är den bästa köttbiten att använda till beef bourguignon? ›

Vilket är det bästa köttet att använda för nötkött Bourguignon? Beef bourguignon innehåller vanligtvis både fläsk - i form av lardon, små remsor av fet, tjocktskuren bacon - och stuvning av nötkött, vanligtvis nötchuck tärnad i 2-tums kuber, även om alla mager snitt (som bringa) är acceptabelt .

När häller man i vin i grytan? ›

Tillsätt (oftast) vinet från början

I såser, soppor och grytor behöver vinet reducera en stund så att det mesta av alkoholen hinner koka bort och de fina smakerna koncentreras. I en risotto bör vinet koka in helt i riset innan buljongen hälls på.

Kan man ha rödvin i Gjutjärnsgryta? ›

Tips: Genom att laga mat i gjutjärn så höjer du järninnehållet i maten. Du kan öka järnhalten ytterligare genom att ha i lite syra (t. ex. tomater, vinäger, vin eller citron), det löser ur mer järn ur grytan.

Vilket vin är det bästa att laga mat med? ›

Torra vita viner: Sorter som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio och torr Riesling är utmärkta för matlagning på grund av deras skarpa syra och subtila fruktsmaker. De fungerar bra i såser, skaldjursrätter och lättare rätter.

Vilket rödvin ska man ha i mat? ›

Vilka viner som är bäst i mat

Så ha som grundregel att du kan tänka dig att dricka vinet du har till matlagning. Rött vin i maten – Välj medelfylliga röda viner i kategorin fruktigt och smakrikt eller kryddigt och mustigt med låg strävhet och blygsam fatkaraktär för att inte maten ska bli onödigt besk.

Vilket vin passar till matlagning? ›

Vitt vin i matlagning

Välj alltid ett vin med hög fruktsyra och mycket smak. Undvik viner av alltför aromatiska druvor som gewürztraminer, torrontés och muscat. Aromerna tar lätt över och syran är i regel för låg.

Kan man ersätta vin med matlagningsvin? ›

Alkohol är en mycket bra smakbärare och du kommer inte kunna få samma resultat med ett matlagningsvin som saknar alkohol. Reducerar du din sås, soppa eller gryta ordentligt kokar större delen av alkoholen bort, men du har kvar de fina eleganta smakerna i maten. Ett tips är att köpa vin på halvflaska till matlagningen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6582

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.